Хирурзи в УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков спасиха от ампутация млад

...
Хирурзи в УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков спасиха от ампутация млад
Коментари Харесай

Хирурзи спасиха крака на млад мъж със захарен диабет и затлъстяване

Хирурзи в УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков " избавиха от ампутация млад мъж със задръстване на артериите на долния крак, новооткрит захарен диабет и затлъстяване. Това оповестиха от болничното заведение.
Още по темата
Пациентът, на 48 години, е потърсил лекарска помощ, поради непрекъснати болки в крайници, провокирани от задръстване на подколенните и стъпалните артерии на крайници. Страданията му не са се повлиявали от никакви обезболяващи, допълниха от лечебницата.

По време на интервенцията се открива зараза в мускулите на подбедрица, което в допълнение усложнява лечебния развой. За да се избегне ампутация и инвалидизация, съдовите хирурзи доктор Елица Димитрова, доктор Емил Хаджиев и доктор Мария Чакова вършат комплицирана интервенция. Тя се състои в конструирането на автовенозен байпас от феморалната артерия до двете артерии на стъпалото. По този метод заобикалят инфекцията и доставят кръвоток непосредствено до най-малките артерии на стъпалото.

Следоперативното положение на пациента е положително, с топли крака, възобновено кръвоснабдяване на интервенирания крак. Предстои дейна рехабилитация и следене, както и дълготрайно лекуване на подлежащата зараза.

През последните години от ден на ден зачестяват случаите на сходни болести при пациенти в по-млада възраст, обясниха от болничното заведение на Чирков. Влияние за това оказва нездравословният метод на живот, високото кръвно, захарният диабет и тютюнопушенето. Не на последно място стои и едва застъпената профилактика на сходни болести, както и късното им и навременно диагностициране.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР